UPDATE: Nanjing Museum of Art & Architecture: NOT Black Rammed Earth


original project description from the StevenHoll.com website

UPDATE: while the StevenHoll.com website states that “The museum is formed by a “field” of parallel perspective spaces and garden walls in black rammed earth over which a light “figure” hovers”, unfortunately I have been informed by the Press Manager at Steven Holl architects that the walls are not black rammed earth, but bamboo formed concrete.

The new museum is sited at the gateway to the Contemporary International Practical Exhibition of Architecture in the lush green landscape of the Pearl Spring near Nanjing, China. The museum explores the shifting viewpoints, layers of space, expanses of mist and water, which characterize the deep alternating spatial mysteries of the composition of Chinese painting.

The museum is formed by a “field” of parallel perspective spaces and garden walls in black rammed earth over which a light “figure” hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the winding passage of the figure above. The upper gallery, suspended high in the air, unwraps in a clockwise turning sequence and culminates at “in-position” viewing of the city of Nanjing in the distance. This visual axis creates a linkage back to the great Ming Dynasty capital city. Learn more at the Steven Holl Architects website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *